Monday, December 27, 2010

pandai ke tidak nih?

salam..
hehe~
resepi dari ms.shakirah- sv yg supportive..ngeh2 :)

1) ayam masak merah

blender bawang besar + halia + lengkuas (org bndar mesti takde, optional) + cili kering or cili boh
tumis naik minyak, masuk ayam + santan/susu

2) nasi carrot


nk bagi wangi, masa tumis bawang merah + garlic, campo sikit bunga lawang + cinamon
kalau letak tomato paste jadi nasik merah
kalau tak, jadi nasi oren :)


p/s: rindu giler kat blog~~~ just update nak simpan resepi :P

Friday, November 26, 2010

gaji terakhir as pekerja penyelak buku in degree

salam

>_<
haiya
haiya
haiya
haiya 
haiya 
haiya.haiya.haiya
hhhhhhhaaaaaaaaiiiiiiiiiiyyyyaaaaaaaa~~
(nape la aku suke lak gune word nih.. xnmpak sgt mengeluhkan..hihu~ :P)
aku xdalah jeles tgk diorang dah habis paper
aku xdalah xgembira tgk diorang bersuka ria
aku xdalah rasa iri hati tgk diorang dah start plan gi jalan2
aku xdalah rasa demotivated nak study
(saja +ve kan diri)
Y_Y
Alhamdulillah..
sempena dengan penerimaan gaji terakhir pd 25/11/2010 dari Petronas as a degree student, 
saye ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Petronas atas tajaan, pinjaman boleh ubah
selama 4 1/2 tahun..
(bestnye kalo tukar terus jadi tajaan kan? :D) 
baru rase dak lame rupenyer d0k kat uTP nih ye..
pasnih nak dapat gaji dari mana pulak nih..
jejom study kat IRC
(place yg nmpk orang semua ngah study)
^___^

xpa, insyaAllah one day nanti aku grad la.. 
sabar.sabar.sabar
tenang.tenang.tenang
love, 
.masa itu milik Allah.

p/s : cari benda lain, terjumpe pulak yg nih.. kebahagiaan good tips utk semua, insyaAllah ^^

Monday, November 22, 2010

hilang stress ke tambah stress nh?

salam..
stress kian bertambah..
sbb..
2007 -1 kali terlepas... kira xpa..
2008 -2 kali terlepas.... erm.. kira xpelah jgk
2009 -3 kali terlepas.. nak kira ape pulak eh?
2010 - 4 kali terlepas... dah mula berkira2 nh...
tiap2 tahun melepas..cane nih..Y__Y..
4 tahun terseksa jiwa raga jantung & hati..
2010-12-10.. sekali lg! berita yg sggggggt2 meng'happy'kan
saaat yg dinantikan..tp 
bile usha balik tarikh tuh..
aku xtau dapat green light x pegi.. Y__Y
kalo terlepas lg??? >_<
pesanan ringkas dari celcom: "sile cube lg tahun hadapan.." -__-"

ouh Allah, aku tahu tempat tuh xkan lari ke mana2 akan masih disitu dengan izinmu.. sampaikanlah aku ke sana..(cewah..kalo aku doa gi umrah xpe gakkan.hehehe)

p/s: nak lihat ciptaan Allah yg sungguh indah di waktu pagi ^___^

Sunday, November 21, 2010

mixed feeling..

salam >.<


Wahai manusia, sungguh, Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa & bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa. Sungguh. Allah Maha Mengetahui, Maha teliti (Al-Hujurat:13)

thnx baba..moga Allah kurniakan kebaikan yg byk kepada baba & mama..

p/s:don't judge book by its cover..it's what's inside that counts..*sigh!
people might change..kan? & sebaik2 perubahan adalah, perubahan yg mencari keredhaan Allah..  

Wahai pemegang hati-hati manusia (Allah), tetapkanlah hati kami dalam Ad-DeenMu dan ketaatan kepadaMu...

Wednesday, November 10, 2010

Allah tahu kamu sebok...

salam :)
dalam celah2 kesebokan ber'fyping' & 'studying' & 'mengantuking'.. aku bukak pose blogging sat -__-"
Alhamdulillah, semalam Allah pertemukan aku dengan mereka. Sambil duduk dan mendengar.. Allah berbicara dalam surah Al-Muzammil ayat 20:

Sesungguhnya Tuhanmu mengetahui bahwasanya kamu berdiri (sembahyang) kurang dari dua pertiga malam, atau seperdua malam atau sepertiganya dan (demikian pula) segolongan dari orang-orang yang bersama kamu. Dan Allah menetapkan ukuran malam dan siang. Allah mengetahui bahwa kamu sekali-kali tidak dapat menentukan batas-batas waktu-waktu itu, maka Dia memberi keringanan kepadamu, karena itu bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al Qur’an. Dia mengetahui bahwa akan ada di antara kamu orang-orang yang sakit dan orang-orang yang berjalan di muka bumi mencari sebagian karunia Allah; dan orang-orang yang lain lagi yang berperang di jalan Allah, maka bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al Qur’an dan dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat dan berikanlah pinjaman kepada Allah pinjaman yang baik. Dan kebaikan apa saja yang kamu perbuat untuk dirimu niscaya kamu memperoleh (balasan) nya di sisi Allah sebagai balasan yang paling baik dan yang paling besar pahalanya. Dan mohonlah ampunan kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Meskipun Dia mengetahui kesibukan kita, namun Dia tetap memerintahkan kepada kita untuk:
1. Membaca Al Qur’an (diulang dua kali); bacalah apa yg mudah bgmu dari Al-Quran~
2. Mendirikan shalat.
3. Membayar zakat, dan
4. Memberikan pinjaman yang baik kepada Allah swt (sedekah dan semacamnya).
5. Banyak-banyak beristighfar.
utk ayat diatas leh bace selanjutnya kat sini :)

Alhamdulillah, hari ini, Allah masih berikan 'hadiah hari' kepada kita semua utk terus beribadah & memperbaiki diri.. sudahkah kita bersyukur & berterima kasih pada Dia yg meng'hadiah'kan hari baru kepda kite?.. kalo belum..pegilah..sujud syukurlah kepada Dia.. honestly, ayat 73:20 nih byk mengingatkan aku kembali.., kita bukan lakukan ibadah bile sempat je.. tp sempat xsempat..kn gak buat.. not an option.. nice & sweetnyer Allah nih, Dia bg tips pada kita..walaupon sebusy mane kita, kite mesti jgk beribadah kpd Dia.. sbb disitulah sebenarnya sumber kekuatan, insyaAllah :)

يا مقلب القلوب , ثبت قلوبنا على دينك وطاعتك
'Wahai pemegang hati-hati manusia (Allah), tetapkanlah hati kami dalam Ad-DeenMu dan ketaatan kepadaMu
credit to nolie :P

Thursday, November 4, 2010

bebelan lg! usaha itu perlu~ :)

salam..
alhamdulillah ala kulihal,
byknyer berita gembira minggu nih~ :) :) :)
start dari presentation IPM---> pengumuman 2/11, along dah ade usrah :) & member dapat keje ngan Pet!
Alhamdulillah, moga Allah kurniakan pahala atas kesabaran mereka menghadapi ujian itu..amin~

encik/cik rajin..dtg la~~
sempena itu, aku nak istiharkan..subject IPM adalah subject killer aku semester nih -___-"
Investment & Portfolio Management.. killer teramat..pergh~ need to focus more..sbb coursework aku.... angkanyer sgt "cantek" hua3..
next killer Final Year Project (eh, nih yg first sepatutnye la..huhu~)..
ape2 p0n..usaha dulu~ dah usaha, kalo 'terbunuh' jugak , jd syahidah..hehe
nih last..nak result cantek..huhu~..-__-"


aku teringat usrah ngan kak mum (curik join usrah diorang :P)..
kisah Marian dan kelahiran Nabi Isa As..-->
selepas kelahiran nabi ISA, Maryam berasa amat lapar dan dahaga. Beliau tidak menemui apa-apa yang boleh dimakan atau diminum. Keadaan padang pasir itu kontang dan tandus. Tiba-tiba Maryam terdengar satu suara:
“Wahai Maryam, janganlah engkau bersedih. Minumlah air yang mengalir dari bawah tapak kakimu. Goyangkan pokok kurma di belakangmu dan makanlah buahnya.
aku nak fokuskan part kene goyangkan pokok kurma tuh..ikot logik, kak mum ckp nih tau.. as orang yg dh berpengalaman melahirkan anak..mmg xkan larat la nak goyangkan pokok kurma cam gitu weyh~ xcukup kudrat.. tp Allah nak tgk usaha Maryam.. jd Allah minta Maryam goyangkan pokok tuh & Allah takdirkan buah2 kurma p0n jatuh.. lalu Maryam makan...
ehem2..nih boleh jgk jd tips kepada yg bakal menjadi ibu2 ye :P
Allah nak tgk usaha hamba2 nye..bukan result..
& insyaAllah, Allah berikan pahala atas usaha2 itu, 
kadang2 kite terlupa.. bile kita dah usaha sungguh2 turn out, result die, xseperti mane yg kite jangke..then, mula la kite rase xadil..kepda siapa yg kite rase tidak puas hati itu? bukankah kpd Allah? Dia yg Maha Adil..(astarfirullah, mohon jauh sgt..).. lantas, sbb itulah Allah minta kita bertawakal kepda die setelah berusaha bersungguh2..
moral of the story ^__^: usaha sebaek habis & bertawakallah kpd Allah, mohon agar, ape2 sahaja keputusannya, akan menjadikan kita hamba yg lebih bersyukur, lebih dekat nganNYa & adalah yg terbaek bg kita :)

muhasabbah b4 nak amik peperiksaan akhir tahun & buat pesembahan projek!~
bismillahi tawakal tu alAllah~~
pasnih kene puase FB & bloging ye~
sahaja aku berpuase FB & blogging kerna Allah taala..
ades..bile nak bukak posenyer..-___-"

p/s: canne nih? mampukah aku lalui hujung tahun nih..ilmunya, bagaikan langit ngan bumi  -__-"..

love,
may
Remember this :
"When Allah brings you to it, He will bring you through it"..

*insyaAllah, semoga 18/12/2010 ini adalah yg terbaek & jalan yg plg Allah redha..amin~

Wednesday, November 3, 2010

satu cinta -star5!

salam :)
tQ samel for the song! tersentuh sampai ke lubang hati & jantung~ :P

Monday, November 1, 2010

Final Year Final Semester Exam Timetable ^__^

salam :)
minggu nih adalah minggu terakhir utk semester nh,
so excited!! kene fokus & bersungguh2 time lecture..hehhe 
nak kn tanye soalan setiap mase ke? :P
hari nih(isnin) punya lah bantai kelas 9am - 7 pm! pergh~ full tank habis...



my last final exam timetable schedule(1st draf)-->

 semoga Allah permudahkan segala urusan,
Allah keeps you going!, insyaAllah
;)

Sunday, October 31, 2010

berbisik, tp harap kamu mendengarnya~

Salam,
bismillahirarahmanirrahim...
dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lg Maha Penyayang,

lagu itu..
kembali berlegar - legar di otak fikiran ku~

bila hati menghadap tuhan,
baru ku sedar, ada kelemahan,
berasa kerdil berbanding yg esa,
terharu terfikir bertapa agungya..
tuhan..ouh..
-------------------------------------
ingin ku ubah cara hidup ku yg lalu
menjadi hamba yg diredha selalu
Tiada palsu wahai tuhanku,
Allah yg satu

Rabbi,
Engkau ciptakan aku dan seluruh makluk di dalam nya,
Engkau ciptakan juga alam semesta,
Udara yg segar,  burung - burung yg berterbangan, subhanallah~
nikmat..nikmat..nikmat yg tak terhingga...tp..

Rabbi,
maafkan aku,
kadang - kadang aku terlupa...
terlupa kerna apa Engkau ciptakan aku?

“Maka apakah kalian mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kalian secara main-main dan bahwa kalian tidak akan dikembalikan kepada Kami?” (Al Mu’minun: 115) 
 
aku terduduk.
berfikir...& berfikir..
anda tahu jawapannya?
khabarkan pada ku...
aku ingin tahu...
untuk apa ya rabbi?

“Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk menyembah-Ku.”(Adz Dzariat:56) 
sebagai abid, hamba kepada Allah..

satu tujuan yg mulia, agung & besar..
nah~ hanya sekadar solat sajakah dikira ibadah?
tidak..tidak..tidak
semua benda yang diniatkan kerna Allah, adalah ibadah.. :)
buatlah dengan ikhlas..hadirkan hati..
setiap perbuatan, percakapan & segalanya hanyalah kerna DIA..

tp, kamu nak beribadah kpd Allah sorang2 ke?
dapat pahale sendiri2?
tak sayang geng2 & mereka disekeliling kamu ke?
kamu sorang2 masuk syurga...
kate geng..
nak la geng kat dunia jadi juga geng kat syurga kan?

aku tediam..
diam lg..
tak sayang ke aku pd mereke?
kamu yg tahu, tak syg ke pada aku?
diam lg..
Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not?

di situ lah tujuan kedua kita hidup, sebagai khalifah...
menjadi wakil Allah.. mentadbir alam ini~
ingin ku terangkan disini..
tp, kamu mahu mendengar nya x?
...........
mahu?

Rabbi,
hati ini, engkaulah pemiliknya,
& pemilik hati - hati yg ada diatas muka bumiMu,
peganglah hati - hati kami agar sentiasa kuat & istiqamah di jalanMu,
eratkan hati - hati kami ya Allah...
limpahkan kasih sayang & rahmatmu kepada kami ya Rahman, ya Rahim

aku, insan kedil~
aku tidak mampu utk mengembirakan hati kamu semua..
kerna aku yakin, kegembiraan & ketenangan itu milik Allah..
aku mohon kpd Allah dengan sangat, limpahkan nikmat kegembiraan & ketenangan itu~
Jadikanlah kami orang - orang yang lebih bersyukur kepadaMu..

"Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu, bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-ku" (Al-Baqarah: 152)


Alhamdulillah, thnx you Allah,
bila ku jauh, Engkau sentiasa dekat..
dekat & dekat...


with love,
may


"Diri ini tiada kekuatan utk menjadi kepala keretapi yg memandu & bergerak membawa gerabak2 panjang menyesuluri jalan2 ke jannah. Namun, aku berazam akan jadi walau sebiji dari skru2 yg menyambungkan badan2 atau jentera2 keretapi itu. Yang pastinya, aku juga ingin bersama2..Membawa ummah kembali kepada Allah"

'Sampaikan lah walaupon satu ayat' 
:)

Tuesday, October 19, 2010

tradegy 20 October 2010:pain [-__-]

salam..
to0 excited nak buat test, sbb? dah lame xade test.. rase mcm gempak..
isk3..excited nak menghadap buku kot 
menghadap buku tanpa memahami
cane?
turn out.. lepas abih test.. terus mark paper..
guess dapat berape?
-____-"
setelah sekian lame xmerasai perasaan nih....
;'(
bergenang2..depan sir.. 
mulala senaraikan subject semester nih...
xtau nak score mane..
bergenang ag~
~in hardship, Allah showed His love~
ouh Allah, forgive me!
i love but i hate t0o~ sigh!'

13:28

setiap detik, DIA tahu~

Monday, October 11, 2010

angka 9 & 17...

Salam :)
bismillahirrahmanirrahim..
this month, especially this week will be a hectic week i guess... 
hoping that all work can be done within the period & in a quality work, insyaAllah..heh~ 
(buatla awal2kan!):P

reminder of the week :)
Cukuplah Allah (menjadi penolong) bg kami & dia sebaik - baik pelindung (Al-Imran:173)
sebelum nak usha coding mlm nih jejom kite tanye rohani kite dah makan ke?
fizikal rasenyer dah cukup gemok dah~ lalala..hehe

Question 1
Dalam sehari, berape kali Allah perintahkan kite utk perbaharui syahadah kita?
..............................
disini kepakaran matematik diperlukan ye.. :D
jawapan : min 9 kali, iaitu time solat - bacaan syahadah dalam tahiyat
subuh-1, zohor, asar, maghrib& insyak 4x2=8; 
--->1+ 8 = 9
 Peyaksian kita,  
"bahwa tiada tuhan yg disembah melainkan Allah, & nabi Muhammad itu pesuruh Allah"
Question 2
Dalam sehari jgk, berape kali kita pohon supaya Allah bg hidayah kpd kita?
................................
................................
*pikir..pikir lg! 
17?
18? 
32? erk!!! 
aku jwb 17 minimum, 
sure ke? - aku diprovoke time disoal...
grr..dah suspen mcm cite who want to be a millionaire pulak.. 
terkebil2 lg..hampir semua bacaan solat cube aku terjemahkan..
jwb lg...17 kot..(mulalah ade kot2kan..)..
sure ke?? - kene provoke lg -___-"
heh..endingnyer betul.. ades..
17 kali kawan2....
dalam bacaan ape?

Tunjukilah kami jalan yg lurus.........(Al-fatihah:6)
Dalam ayat tersebut terkandung makna, berikanlah ilham kepada kami, berikanlah taufik kepada kami, berikanlah rezeki kepada kami, atau berikanlah anugerah kepada kami. Sebagaiamana yang ada pada firman-Nya, 
"Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan." (Al-Balad: 10). 
 Artinya, kami telah menjelaskan kepadanya jalan kebaikan dan jalan kejahatan. 

Selain itu, dapat juga menjadi muta addi' (transitif) dengan memakai kata "ila", sebagaimana firman-Nya,
"Allah telah memilihnya dan menunjukkannya kepada jalan yang lurus." (An-Nahl: 121).
Makna hidayah dalam ayat-ayat di atas ialah dengan pengertian bimbingan dan petunjuk. 

Demikian juga firman-Nya,  
Dan sesungguhnya engkau (Rasulullah saw) benar-benar memberi petunjuk kepada jalan yang lurus." (Asy-Syura': 52).

Jika ditanyakan, mengapa seorang mukmin meminta hidayah pada setiap saat, baik pada waktu mengerjakan salat maupun di luar salat, padahal ia sendiri menyandang sifat itu. Apakah yang demikian itu termasuk tahshilul bashil (berusha memperoleh sesuatu yang sudah ada)?

Jawabnya adalah tidak. Kalau bukan karena dia perlu memohon hidayah siang dan malam hari, niscaya Allah SWT tidak akan membimbing ke arah itu. Sebab, seornag hamba senantiasa membutuhkan Allah setiap saat dan situasi agar diberikan keteguhan, kemantapan, penambahan, dan kelangsungan hidayah, karena ia tidak kuasa membarikan manfaat atau mudharat kepada dirinya sendiri kecuali Allah menghendaki.

Oleh karena itu, Allah SWT selalu membimbingnya agar ia senantiasa memohon kepada-Nya setiap saat dan supaya Dia memberikan pertolongan, keteguhan, dan taufik.

Allah SWT juga berfirman memerintahkan hamba-hamba-Nya yang beriman untuk mengucapkan (doa):
"Ya Rabb kami, jangan Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu, karena sesungguhnya Engkau Maha Pemberi (karunia)." (Ali Imran: 8).

Sumber: Terjemahan Lubabut Tafsir Min Ibnu Katsir (Tafsir Ibnu Katsir), Tim Pustaka Imam as-Syafi'i
Tafsiran ayat al-fatihah rujukan & details click here

ape nak buat bace nih? ^__^
1)pasnih bersaksilah dengan bersungguh2 setiap kali solat at least, sbb kdg2 kite xperasan kita ..dah melebihkan yg lain selain Allah..astarfirullah hal 'aziem, moga Allah jauhkan yeh~
comman ayat, "seb baek ko ade, kalo x, mati aku!" -__-"
sepatutnyer, "Alhamdulillah..".. ayat belakang? pandai2la ye :P
2) time bace fatihah tuh, hayatilah & berdoalah dengan bersungguh2

moga Allah sentiasa dekat dengan kita, insya Allah
Allah jgn jauh, dekat..dekat~

p/s: hikmah angka 9 & 17 kan?  :)

Monday, September 27, 2010

gambatenee finaliss studenist~~ -__-"

salam..
aku nak post something, tp xjd pulak.. 
memikirkan coding fyp asik dok usha aku jeh dari td..
sabar eh fyp, sat aku main ngan hang yeh!
dup dap..dup dap, cepatla raye haji! (sbb time tuh dah abih present fyp! :D)
so, postpone post nih lepas raye haji lah yeh!
Man jadda, wa jadda~
ape nak jadi, jadilah~~~
lalalala :P




cookies

Salam :)
menyiapkan fyp dengan gigihnyer..tup2..jumpe cookies.
ape bende yg kejap leh makan, kejap x?
nak tau maksud cookies ape? click sini

heh! jom kite belajar masak cookies yg leh dimakan ^__^.  
Untuk kecerian yg berpanjangan, jom makan cookies smbil buat FYP ! ^__^

Bahan A 
1.       1 butter 
2.       ½ cup brown sugar 
3.       ¼ cup custard sugar 

Bahan B 
1.       1 biji telur 
2.       ½ sudu kecil esen vanilla 
3.       2 sudu besar tepung jagung 
4.       1 ½ cup of tepung gandum 
5.       ½ sudu kecil baking powder 
6.       ½ cup of almond 
7.       ½ cup choc chip
8.       ¼ cup oat

Cara2 
1.       Mix bahan A 4 minit dgn mesin
2.       Add telur ½ minit
3.       Then masukkan bahan b yg lain dengan mengikut turutan
4.       Letak comey2 atas dulang
5.       Bakar 180 degree dalam masa 20 minit

Sunday, September 26, 2010

Jadikan "ia" sebagai ibadah, niat kerna Allah :)

Salam :)
Bismillahirrahmanirrahim...
check email, dapat kad jemputan kawen lg?..
mungkin ini one of aktiviti dak2 final year final sem kot :D
Islam telah menganjurkan kepada manusia untuk menikah.
Dan ada banyak hikmah di balik anjuran tersebut. Meh kita tgk..antara lain adalah :

a. Menikah Adalah Sunnah Para Nabi dan Rasul
"Dan sesungguhnya Kami telah mengutus beberapa Rasul sebelum kamu dan Kami memberikan kepada mereka isteri-isteri dan keturunan. Dan tidak ada hak bagi seorang Rasul mendatangkan sesuatu ayat melainkan dengan izin Allah. Bagi tiap-tiap masa ada Kitab. ” (QS. Ar-Ra’d : 38).

Dari Abi Ayyub ra bahwa Nabi SAW bersabda,” Empat hal yang merupakan sunnah para rasul : [1] Hinna’, [2] berparfum, [3] siwak dan [4] menikah. ” (HR. At-Tirmizi 1080)

Hinna’ artinya adalah memakai pacar kuku. Namun sebagian riwayat mengatakan bahwa yang dimaksud adalah bukan Hinna’ melainkan Haya’ yang maknanya adalah rasa malu.

b. Menikah Adalah Bagian Dari ‘Tanda’ Kekuasan Allah SWT.
” Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. ” (QS. Ar-Ruum : 21)

c. Menikah Adalah Salah Satu Jalan Untuk Menjadikan Seseorang Kaya
” Dan kawinkanlah orang-orang yang sedirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas lagi Maha Mengetahui. ” (QS. An-Nur : 32)

d. Menikah Adalah Ibadah Dan Setengah Dari Agama
Dari Anas ra bahwa Rasulullah SAW bersabda,”Orang yang diberi rizki oleh Allah SWT seorang istri shalihah berarti telah dibantu oleh Allah SWT pada separuh agamanya. Maka dia tinggal menyempurnakan separuh sisanya. (HR. Thabarani dan Al-Hakim 2/161).

e. Tidak Ada Pembujangan Dalam Islam
Islam berpendirian tidak ada pelepasan kendali gharizah seksual untuk dilepaskan tanpa batas dan tanpa ikatan. Untuk itulah maka diharamkannya zina dan seluruh yang membawa kepada perbuatan zina.
Tetapi di balik itu Islam juga menentang setiap perasaan yang bertentangan dengan gharizah ini. Untuk itu maka dianjurkannya supaya kawin dan melarang hidup membujang dan kebiri.
Seorang muslim tidak halal menentang perkawinan dengan anggapan, bahwa hidup membujang itu demi berbakti kepada Allah, padahal dia mampu kawin; atau dengan alasan supaya dapat seratus persen mencurahkan hidupnya untuk beribadah dan memutuskan hubungan dengan duniawinya.
Nabi memperhatikan, bahwa sebagian sahabatnya ada yang kena pengaruh kependetaan ini (tidak mau kawin). Untuk itu maka beliau menerangkan, bahwa sikap semacam itu adalah menentang ajaran Islam dan menyimpang dari sunnah Nabi. Justru itu pula, fikiran-fikiran Kristen semacam ini harus diusir jauh-jauh dari masyarakat Islam.

Abu Qilabah mengatakan “Beberapa orang sahabat Nabi bermaksud akan menjauhkan diri dari duniawi dan meninggalkan perempuan (tidak kawin dan tidak menggaulinya) serta akan hidup membujang. Maka berkata Rasulullah s.a.w, dengan nada marah lantas ia berkata: ‘Sesungguhnya orang-orang sebelum kamu hancur lantaran keterlaluan, mereka memperketat terhadap diri-diri mereka, oleh karena itu Allah memperketat juga, mereka itu akan tinggal di gereja dan kuil-kuil. Sembahlah Allah dan jangan kamu menyekutukan Dia, berhajilah, berumrahlah dan berlaku luruslah kamu, maka Allah pun akan meluruskan kepadamu.

Kemudian turunlah ayat:
“Hai orang-orang yang beriman! Jangan kamu mengharamkan yang baik-baik dari apa yang dihalalkan Allah untuk kamu dan jangan kamu melewati batas, karena sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melewati batas.” (al-Maidah: 87)

Mujahid berkata: Ada beberapa orang laki-laki, di antaranya Usman bin Madh’un dan Abdullah bin Umar bermaksud untuk hidup membujang dan berkebiri serta memakai kain karung goni. Kemudian turunlah ayat di atas.

“Ada satu golongan sahabat yang datang ke tempat Nabi untuk menanyakan kepada isteri-isterinya tentang ibadahnya. Setelah mereka diberitahu, seolah-olah mereka menganggap ibadah itu masih terlalu sedikit. Kemudian mereka berkata-kata satu sama lain: di mana kita dilihat dari pribadi Rasulullah s.a.w. sedang dia diampuni dosa-dosanya yang telah lalu maupun yang akan datang? Salah seorang di antara mereka berkata: Saya akan puasa sepanjang tahun dan tidak akan berbuka. Yang kedua mengatakan: Saya akan bangun malam dan tidak tidur. Yang ketiga berkata: Saya akan menjauhkan diri dari perempuan dan tidak akan kawin selama-lamanya. Maka setelah berita itu sampai kepada Nabi s.a.w. ia menjelaskan tentang kekeliruan dan tidak lurusnya jalan mereka, dan ia bersabda: ‘Saya adalah orang yang kenal Allah dan yang paling takut kepadaNya, namun tokh saya bangun malam, juga tidak, saya berpuasa, juga berbuka, dan saya juga kawin dengan perempuan. Oleh karena itu barangsiapa tidak suka kepada sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.’” (Riwayat Bukhari)

Said bin Abu Waqqash berkata:
“Rasulullah s.a.w. menentang Usman bin Madh’un tentang rencananya untuk membujang. Seandainya beliau mengizinkan, niscaya kamu akan berkebiri.” (Riwayat Bukhari)
Dan Rasulullah juga menyerukan kepada para pemuda keseluruhannya supaya kawin, dengan sabdanya sebagai berikut:
“Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah mampu kawin, maka kawinlah; karena dia itu dapat menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan.” (Riwayat Bukhari)

Dari sini, sebagian ulama ada yang berpendapat: bahwa kawin itu wajib hukumnya bagi setiap muslim, tidak boleh ditinggalkan selama dia mampu.
Sementara ada juga yang memberikan pembatasan –wajib hukumnya– bagi orang yang sudah ada keinginan untuk kawin dan takut dirinya berbuat yang tidak baik.
Setiap muslim tidak boleh menghalang-halangi dirinya supaya tidak kawin karena kawatir tidak mendapat rezeki dan menanggung yang berat terhadap keluarganya. Tetapi dia harus berusaha dan bekerja serta mencari anugerah Allah yang telah dijanjikan untuk orang-orang yang sudah kawin itu demi menjaga kehormatan dirinya.

Janji Allah itu dinyatakan dalam firmanNya sebagai berikut:
“Kawinkanlah anak-anak kamu (yang belum kawin) dan orang-orang yang sudah patut kawin dari hamba-hambamu yang laki-laki ataupun hamba-hambamu yang perempuan. Jika mereka itu orang-orang yang tidak mampu, maka Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari anugerahNya.” (an-Nur 32)
Sabda Rasulullah s.a.w.:
“Ada tiga golongan yang sudah pasti akan ditolong Allah, yaitu: (1) Orang yang kawin dengan maksud untuk menjaga kehormatan diri; (2) seorang hamba mukatab7 yang berniat akan menunaikan; dan (3) seorang yang berperang di jalan Allah.” (Riwayat Ahmad, Nasa’i, Tarmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

f. Menikah Itu Ciri Khas Makhluk Hidup
Selain itu secara filosofis, menikah atau berpasangan itu adalah merupakan ciri dari makhluq hidup. Allah SWT telah menegaskan bahwa makhluq-makhluq ciptaan-Nya ini diciptakan dalam bentuk berpasangan satu sama lain.
Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.(QS. Az-Zariyat : 49)
Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui.(QS. Yaasin : 36)
Dan Yang menciptakan semua yang berpasang-pasangan dan menjadikan untukmu kapal dan binatang ternak yang kamu tunggangi.(QS. Az-Zukhruf : 12)
Dan bahwasanya Dialah yang menciptakan berpasang-pasangan pria dan wanita.(QS. An-Najm : 45)

sumber:Khulasoh dari syariahonline., http://dijalandakwahakumenikah.wordpress.com/2010/08/01/kenapa-perlu-menikah/

p/s: perkahwinan itu ibadah, jadi kawen kerna ape? cintakan Allah @ cintakan manusia?  something to thinkkan?  :)