Wednesday, October 12, 2011

dapat membebel dgn senang hati itu satu nikmat :)

Salam..
semoga anda sentiasa dalam rahmat & kasih sayang Allah :)

week 36!
bermulalah setiap minggu kene jumpe nurse @_@.. selalu 2 minggu sekali..tp sekarang dah menjadi kekerapan kp setiap minggu sampai my si kecik comel lahir.. bukan xsuke jumpe nurse2 yg comel & baik2 tuh..malahan dapat dgr jantung baby yg mengembirakan setiap minggu...tp....
semakin lame..semakin lame.. mmg lame sgt kene tunggu giliran.. Y__Y.. cube anda bygkan.. kalo xboleh..tlg lah pejam mata dan bayangkan..dtg seawal 8.30 (appoitment sepatutnyer 9am- fuh..begitu berdedikasi).. tp balik kol 11.30..3 jam @_@..
syoknyer memebebel2..ya..kalo xsuke..tutuplah telinga..bile jumpe nurse rase nak bebel jeh tanyer..nape lame sgt..tp..tgk kesungguhan diorang bekerja..terus xjadikk..adeh.. mereka sgt caring!!! sgt penyabar!!! sgt motherly!! okeyh..saye cube promote klinik kesihatan tronoh :P
minggu nih dikenali sebagai rumah UTP..aiks.. sbb minggu nih..hanyer bersenang-lenang dirumah..dgn perasaan bersalah sambil cube sedaya upaya menyiapkan kerja2 yg terkendala & keje yg menimpa2..
uih.. seriously.. baru beberape minit ..less than 30 minit kot..dah rase otak berat & mata berat..badan berat..kesimpulannya..semua berat.. maka perlulah meletakkan segala2 yg berat ini diatas tilam yg sememangnyer berat Y__Y..ouhh...(kalo bebel lg? ouh tidak..habis pahala2 kamu Y__Y.. tp bile si kecik nih menendang2 dan bergelora dgn happynya di dalam perut..perasaan itu hilang... ;) alhamdulillah)...
sungguh cube memahami perasaan ibu2 yg mengandung + my mom..maa..thank a lot.. :'(
ku cube hilangkan stress husband yg begitu setia mendengar bebelan ini.. (mgkin die xstress.. malah suke agak nyer :p)...

p/s: nurse kate si kecik lmbt lg nak keluar sbb suke sgt duduk dlm perut ummi..leh dekat ngan ummi lame2 yeh..^__^ .. pray the best!!

terfikir perang uhud.. ouh begitu touching.. para sahabat mempertahankan rasulullah ketika islam hampir dikalahkan oleh kaum musyrikin..
-perjuangan ini panjang & perlu byk bersabar kerna syurga itu mahal; tempat bahagia yg hakiki-

ya Allah, berikanlah aku kekuatan..utk terus menjadi hambamu yg ibadullah & khalifah mu yg tidak penah paham erti penat & lelah...
 p/s: IRC dah nak tutup...mcm biasa..lampu dah terkelip2 nih.. gtg!..insyaAllah esok kite dating lagi ye IRC.. [Rabu, 9.40pm]

Tuesday, September 13, 2011

ouh, perihatinnya beliau ;)

Salam,
sedang2 sebok menaip2 proposed method yg masih tidak berkesudahan.. heh! rase2nyer aku baru mengarang dalam 1/2 muke jeh..dah mencari2 aktiviti2 lain.. bile nak fokus? aku perlu siapkan 2 pages tahu! T__T.. eh, siap boleh menulis blog yeh kamu.. ting2.. masuk inbox kat gmail..email from ehem2.... terkejut aku..Antenatal class!!! kelas yg aku mmg nak attend sejak dahulu kala..cewah..ramai yg menasihatkan aku join kelas nih, supaya berkeyakinan sikit nak berjihad melahirkan si kecik nih.. tp.. sob2..meleleh2 air mate.. kelas terdekat pada 17 sept a.k.a sabtu nih..tp.. dlm bahase Mandarin....... aku?? boleh paham ke? Y__Y.. lepas tuh pulak 19 november.. si kecik mungkin dah tergolek2 atas katilku& mungkin sudah pandai sengih2..
ya Allah permudahkanlah..~
                                        
p/s: Alhamdulillah, wa syukur lillah..ouh, encik husband begitu prihatin terhadap is3 beliau skrg(bkn shj skrg, dari dulu lg sejak sah jd is3 gituh :p) ..weeehee.. memahami kerisauan si is3 & berusaha menjd abi yg bertanggungjawab gituh... umi nyer? terkelip2 mata.. am i ready?

next weeek schedule:
monday! 4.40pm @ room 6 undercroft : 1st Conferece 
WednesDay! 3.00pm @ ...... : 2nd sympo presentation ..opss
pagi tuh medical check up &... scan baby!! yehoo..
moga Allah beri kekuatan & ketenangan.. purf2.. ^__^


...smlm rase dah xde daya nak pi ziarah kak una & hntr bubur itam kat mira.. encik husband ckp.."doalah, mintak kekuatan kat Allah".. then, berbisik dalam hati.. minta Allah beri kekuatan..& subhanallah.. sgt energitic gituh..alhamdulillah.. :) + disbbkan dah lame pencen drive.. baru aku sedar..perut ku dah makin besar..sbb rapat ngan steeering..isk2.. +_+

ehem2.. gtg, need to finish proposed method by today tau!
dah ngaji quran hai nih? ;)

Monday, September 12, 2011

sudah bersedia?

Salam,

minggu nih boleh kate dah 32 weeks.. ikot nurse dah 8 bulan..ikot aku baru akhir 7 bulan :P (xmo terima hakikat yg due nak dekat..).. i'm not counting the days..why?? sbb rase mase gerak cepat.. isk3 Y_Y..pagi td check kat blog nh, terkejut...huh?? lg 56 hari jeh.. ya Allah.. pejam celik jeh tuh.. am i ready? absolutely no.. :P semalam, my sister kat kisas: kak azizan yg kawen one week early than me selamat melahirkan seorang mujahid comel jam 6.40 pm seberat 2.7.. comel giler okeyh, mcm anak cina pon ade.. ouch.. xsilap due date kak tuh 23 sept tp lahir 12 sept..cepat almost weeks la kan.. w_w.. insyaAllah my due date 8 november ^__^ cantek pulak ic anak aku nanti 110811-08-... :P so, si kecik comel, if nak ic cantek, silelah lahir 8 nov.. haih, ape punye mak nih, sepatutnyer mendoakan kesejahteraan anak... tolak tmbh dalam 29 october.. grph.. 2 weeks after my graduation day..huhu~
(baby, umi tgh bercerita pasal baby nih, gerakla..)..
every day kene make sure si kecik comel nih bergerak at least 10 kali dalam mase 12 jam..bile die xgerak tuh yg risau2.. tido keh lame sgt ke.. ade problem ape2 keh.. ya Allah, berikanlah nikmat kesihatan kpd kami..ameen...
okeyhla, xdapat nak tulis panjang2 mcm dulu.. next week ade conference.. & submit sympo.. need to prepare :) gtg..

"bile Allah kata ya, maka tiada lg yg mampu & berkuasa menyatakan tidak"
He knows, you can do it, that's why He test you... no regret!~

Wednesday, August 24, 2011

UNIC - Doa Dhuha :)


Doa waktu Dhuha! like! :) jzkk for sharing abi..

Tuesday, August 9, 2011

Syoknya Puasa : "Tips berpuasa untuk anak-anak" (bersama Wardina)


Salam :)

tips2 yg sgt berguna utk mengajar si kecik nanti..
"beri kefahaman dahulu& jgn paksa, ajar sifat amanah"..
kak wardina, may Allah bless you always, so sweeet :)

Friday, July 1, 2011

masih tidak bertitle ^^

Salam,
alhamdulillah..Allah masih beri kesempatan kpdku utk bernafas hari ini..menghirup udara Allah.. merasai nikmat kesegaran waktu pagi..merasai segala nikmat ketenangan& kebahagiaan dari Allah..
alhamdulillah, Allah masih beri peluang, peluang, peluang lg kpdku utk bertaubat & terus membaiki diri mencari redha Allah..teringat satu hadith nabi:-

hadith nabi:“Sesungguhnya barangsiapa yang mencari redha Allah dengan marahnya manusia, maka Allah akan cukupkan baginya akan segala keperluannya di dunia ini. Tetapi barangsiapa yang mencari redha manusia dalam keadaan Allah murka, maka Allah menyerahkan nasibnya kepada manusia.” (riwayat tirmizi)


beramallah sebelum tiba hari itu...hari yg mana, taubat tidak berguna lg,
hari yg mana, terputus segala amalan
hari yg mana, kau tidak mampu lg mengumpul bekalan-bekalan utk ke dunia yg kekal abadi..

itulah hari kematian..
hari bermulanya kehidupan yang sebenarnya...
penahkah kita terfikir..& fikirkan secara mendalam..
bahawa kita akan "mati" suatu hari nanti?
mati dalam makna yg sebenar?

p/s: to be continue Y__Y

Tuesday, May 24, 2011

dunia sama, wajah lain..cewah!

salam..
yup, blog ini sememangnya sudah bersawang2..seperti juga rumah usang..
aku rindu menulis blog..menceritakan sebuah kisah hari ini..
kadang2 aku gembira, gembira dah punya org tersayang, gembira ade yg menyayangi, menyayangi & disayangi dengan cara yg halal, dgn cara yg Allah redha.. bersyukur kerna Allah kurniakan kpdku seorg teman baru..
kini akan bertambah teman yg baru lg! & lg! owh!
tp, di saat itu, kdg2 aku sedih jgk, rindukan teman2 yg lain... teman sebujang katakan~ owh!
di saat menantikan se'teman' @ si kecik comel ini, barulah aku dapat merasakan keperitan & kesusahan seorg ibu (cewah, aku belum lg kot sampai stage lg teruk dari ibu aku sendiri..heh~)..
Pengalaman baru :-
1)emosi sgt2 lah perlu pandai dikawal (skrg barulah merasa), kalau kamu xsuke, kamu diam jeh lebih bagus sambil buat kerja yg kamu suka ^_6
2)makanan perlulah sgt2 on time & dijage (skrg baru lah merasa)
3)jika kamu rase ade org bermasalah dgn kamu, anggaplah die yg bermasalah (hye, pandai pulak kamu yeh~)bg mengelakkan emosi menjadi tidak stabil & akibatnya sgtlah teruk Y__Y
4)dilarang buat kerja last minute, badan & otak kamu tidak sekuat & setahan dulu.. bila mual itu dtg, say bye2 jelah kat paper tuh >_< (owh! baru aku tahu why kene kuat belajar sambil ade si kecik)
5) kata2 kamu perlu dijage, takot pulak si kecik tuh ikot perangai yg xbest, owh! kdg2 stress sbb xleh bermalas-malasan.. owh!
but, bile2 PK2 balik, bende nih semua akan settle bile betul2 ikot the way of life yg Islam anjurkan kan?
start the day with a right niat :) niat kerna Allah.. hikshiks2
bila melakukan sesuatu kerja mesti, mesti, mestilah ikhlas kerna Allah..Y__Y 
Pk2kan, kalau buat semua bende kerna Allah, mesti nak bersungguh2kan..xleh tipu2 Allah sbb Allah maha mengetahui.. & kalau yg dibuat xmenjadi, kita tahu Allah tgk usaha kita..
bile buat lg kerna Allah, even berkawan.. then, bile kawan tuh xsuke kat kite, kite leh mohon pada Allah utk tumpahkan rasa kasih & sayang tuhkan? sbb hati ini milik Allah..& Dia jeh yg leh ubah hati semua org :)
pastuh bile ikhlas, setan pon xdapat nak ganggu kita..hehehe xcaya? Allah dah statekan dlm Al-quran:-
Iblis berkata: “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat,
(maka) demi sesungguhnya aku akan memperindahkan (segala jenis kemungkaran)
kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini
dan aku akan menyesatkan mereka semuanya.
Kecuali hamba-hamba-Mu di antara mereka yang ikhlas.”
[al-Hijr 15:36-40]


Friday, February 25, 2011

the muslim's 15 Rules for life :)

salam :)
dear all..
here are some stuff that hopefully, we can recharge & increase the Iman. May Allah bless!!~
Must proud to be a Muslim.. 
Must be a true Muslim..
discover Islam , you won't suffer :)

Saturday, January 1, 2011

OST Adamaya - Yang Terindah With Lyrics.wmv

salam :)
alhamdulillah ala kuli hal~
dedicate this song to my husband :)
(nk tunjuk die skrg, tp die sdg tidur kepenatan..~ )
alhamdulillah, thnx you Allah atas segala nikmat yg Kau anugerahkan..