Monday, March 29, 2010

dal ain alif~

 Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu). [al-Ahqaf:15] 

sharing is caring, caring is loving, loving is .... ;P.. mari amalkan doa nih~

p/s: sharing sikit berkaitan solat pd awal waktu dr cik 1.,solat reflect keperibadian seseorang as it is the basic things in Islam..include the time management.

cik 1:"tgk la kalo org tuh selalu lmbt2..cane solat die?urm? "
cik 1, 2, 3 serentak memandang cik 4...
kenape dgn cik 4?

Sunday, March 28, 2010

KTM sejuk rupenye

salam :)

tajuk entry pasal KTM? ko gi jejalan mane2 ke xajak aku nih?..isk3..
sabtu yg lepas gi pesta buku  kat PWTC for the first time..=D..bersempana kempen membace cik may nih la..
first sampai PWTC:-
1) asal jem nih? ade accident ke?
2) owh.. lupe lak PWTC..isk3.. bukan tuh ke tujuan aku dtg K...
3) melintas jalan dgn berpimpin tangan+Alfi..haks2..suasana KL yg aku rindu..kecuali jem!
4) byk GIL** Hall..leh patah kaki nih..

1st hall yg kami masuk, krangcraft alaf 21..huhu..ayoyo @_@..ramai sesangat..tak nmpk jalan.."mcm buat haji pulak.." -___-"..p/s: ko penah pegi ke?..erm..ala2 kot..tah aku tgk kat tV..masya Allah..kesabaran kami diuji..bila..terpecah dua.."diva!..alamak mane diorang nih?"... erm..kita jalan berdua jelah cam tuh..jalan2 dgn penuh yakin..padahal kami berdua tak pernah gi pesta buku...kadang2 tersasul..."weyh..byknyer buku kat pcfair"-___-"...pusing2 hall..tp..kami sesat..aaaa...dua2 tak leh pakai..pure2 tahu..jalan2..tadi kat hall2..nape tiba2 dah kat hall4..aku p0n xpaham..last2 bertekad utk cari peta! wow..menariknyer..rase macam men treasure hunt p0n ade...huhu..even ade peta, blur2..but..at least...ade gak gambaran..hurm..membuatkan aku berfikir daurah tempoh hari.... baru sesat kat PWTC bila xda peta.. cane rasenyer hidup takpe sebarang petunjuk..Al-Quran: petunjuk & panduan hidup yg Allah hadiahkan kepada hamba2nya tanda kasih dan sayangnya kpd kita..ouh, Allah sesunggunya kau Maha penyayang, bayangkan bile 1st time beli Hp, pastu pure2 pandai xmo bace manual? tak ke  rosak HP tuh nanti? hurm.. malu pd tuhan.. buku.?..blog? telah aku khatamkan..tp..Al-Quran? pernahkah kau Khatamkan bersama maksud& tafsirnya sekali? mendalami kalam tuhan..nota cinta dari kekasih?...full stop!
.........................................................

"erk! xberanilah pulak...".."adakah pandangan manusia itu lebih penting dari pdgn Allah"?..aku mengertap bibir..tersentap mendengar kata2 itu...it's easy say than done.. dlm buku hati sebening mata air..pernahkah anda tahu apakah itu riak?... riak..riak...riak= bila buat sesuatu nak mendapat perhatian manusia..bukan lg buat sesuatu kerna ALLAH..~ pernah x? kadang2 nak pegi kelas..pakai kemas2 sbb nak....... sile isi tempat kosong -___-"..Allah sukakan benda yg cantek..sbb itu aku kn pakai cantek & kemas ke kelas.. ;) entah..niat..niat..niat..isk3.. 
Nabi pernah bersabda:
"Sesunggunnya, ssesuatu yg plg aku takutkan dari kalian adalah syirik kecil" sahabat bertanya, "Apakah itu syirik plg kecik?" Rasulullah menjawab, "Riya..." Dan Allah akan berkata pd orang yg riya' di hari kiamat, "pergilah kalian kepada orang yg kalian memamerkan amalan kalian pd mereke, dan apakah kalian mendapatkan balasan dari mereka?" (HR.Imam Ahmad & Al-Baihaqi)

aku..bukanlah seorang yg pandai berbicara soal ini..bukan juga mereka2 yang bagus..muslimah..solehah .tp itu semua itu bukan fokus utama perbicaraan aku..tp yg pasti aku berbicra soal ini kerna aku syg kamu..aku juga mahu kamu mengerti..aku juga mahu kamu sama2 faham akan perkara ini..sama2 mendapat pahala dari ape yg diniatkan agar setiap perbuatan yg kita lakukan bukanlah sesuatu yg sia2..hanyalah kerna Allah~..
beberape titisan air mata..aku rasekan aku tak mampu berbicara lg..Allah maha mengetahui isi hati ini...ouh Allah, ampunilah dosa2 kami yg terdahulu, kini dan akan dtg..
.......................................................................

list senarai buku yang panjang..isk3.."weyh..kat mane gerai JS nih??"..merungut2..^__^... berborong sakan buku2...penat! berehat disebelah CIMB bank di PWTC..perut lapar...xsolat lg.. erm..membelek buku2 yg dibeli...aaaaaaaa..baru aku perasan..aku tak beli p0n buku2 aku.....tgk keadaan PWTC yg padat dgn manusia..aaa..xsanggup rasenyer masuk lg ke dlm..eh.."ustz Hasrizal!!".. kelihatan seorg ustaz..berbaju oren menggalas beg sekolah..isk3..mcm penah nmpak ustaz..nh..hurm.. eh!!..dielah menulis buku2 yg aku tak sempat beli..... "Secangkih Teh Pengubat Letih" & "Murabbi Cinta"...-____-"...
cik may~~~~ apekah kamu???
hurm..membelek2 buku member..."Denyut Cinta Medik".. isk3..ape istimewa sgt buku nih? sampai 3 org tempah pulak tuh..terus aku msg member aku nak pinjam bace ;P.. yeay!!..Alhamdulillah..die kasik bace..thnx mira!..upah beli buku ;P opssssss....
mungkin tajuknya..membuat aku tertarik...sehelai demi sehelai... kemuadian sehelai lagik..asalnyer nak bace sikit jeh..tp.berbelas2 pulak page yg aku selak akhirnya.......

"Sebuah novel yang mengisahkan misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat Islam di hospital ketika bergelar doktor pelatih (houseman). Ia juga kisah masyarakat kerana menyentuh isu-isu perubatan dalam kehidupan masyarakat. Bukan itu sahaja, ia kisah seorang pemuda yang hidupnya sarat impian dan cita-cita. Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta. ...Nikmatilah satu kisah indah yang sungguh membina, Denyut Kasih Medik."...
;)
mlm itu aku tertido lena didalam KTM yg sejuk..seolah2 berada di negara seberang~~
semoga Allah pegang hati2 ini..sentiasa ada di setiap derap langkah & degupan jantung..
cukup sampai di sini catatan ini....
creadit to..hanan, along, filzah, suraya, syamel for the trip! thnx also to nola & min..ambil kami di stesen KTM! ;) toi2!!!

Wednesday, March 24, 2010

pancake itu hakikatnya adalah.....lempeng

salam ;)


pagi bgn awal! awal ke? boleh la jgkkan..hehe..tup2 g bilik member buat dadih for tonite!! bile eh last aku buat dadih?? time join event dulu rasenye..time bertukus lumus mencari duit..hehe..
sambil nak makan2 & lepak2 kat pantry..terpandang satu kotak tepung--> PANCAKE..
aku terus pegang kotak tuh dgn girang..weyh..pancake! ces..mcm aksi xpenah tgk lakan~
nape la aku teruja sgt? sbb kecik2 dulu nenek aku panggil lempeng pisang..@_@..baru tahu ia serupe rupenyer...haha~ nampak glamor bile jdk pancake la kan? poy0s~ melayu sudey..;P.. member2 aku kate senang jeh nak msk....... so..
balik dari kelas database..dgn jayanyer...aku memasak lempeng a.k.a pancake :D

bahan-bahan : tepung, air, telur, sedikit garam
cara-cara : masukkan semua pastuh kaco dgn jayanyer..then, masukkan sikit minyak..and penyek2kan (mungkin ratakan ayat lebih bagus!)atas kuali..tada~~~ siap p0n!

cara-cara makan pd hari ini ;P- makan lempeng ngan jem strawberi..nyummy2

p/s: next time leh letak flavor(pisang?kelape?strawberi?pandan?coklat?) dlm lempeng utk lebih sedap & menarik ^___^
*extra bahan?.. add susu segar + bikarbonat a.k.a serbuk penaik

Monday, March 22, 2010

bersukan!

salam ;)


last week mmg best sbb duduk kat umah sambil berfoya2 tanpe perlu "berrisau-risauan" ttg study..ewah~ sungguh seron0k ;P
bila balik UTP, mulala gelabah~ itu xsiap..ini xsiap..heh! this week ade 2 test yang baru di announce tdk..member aku merungut2 "napela die bgtau ari nih.."..aku just sengih & balas "aku xrase, aku akan study if tahu minggu lepas p0n..lalala"... then..kami same2 agree!! hehe... 1 hour lg nak exam baru nak cuakkan..buat cuak awal2 buat habis tenage jeh..komen lg ckp yeh ;P

isk2..dah lame aku xbersukan..T__T.. nape tibe2 aku rase perlu jgk bersukan hari ini?
1) rase lemah xbermaye
2) sbb nak kurus? ..do i care? tp my BMI....;P
3) menyehatkan badan..badan sehat otak cergas! ^___^
4) i miss ikan2 di UTp- last sekali pegi..seekor biawak besar dgn machonyer telah menangkap seekor ikan besar & makan sekali gus..mcm petunjukan haiwan lak..~ kesian ikan2 itu, tp kesian gak kat biawak..mati kelaparan..manusia yg makan ikan pulak?? aku xkesah..sbb aku suke makan ikan..statement kejam!

tp bersukan dlm bilik p0n boleh gakkan? janji berpeluh! heh!
mari2 sehatkan badan kawan2..ayoh!! jom bersukan~

"life is too short to be sad all the times" :)

Wednesday, March 10, 2010

.......

salam :)
..Pictures speak louder than words~...
Subhanallah!
Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan 
“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

L0vE it!

 eternal happiness
moon & sun? 
" They don't say good-bye, they just take extended leaves of absences from each other."  


Monday, March 8, 2010

Hard time!

salam
i don't know how to explain it. I'm totally speechless when i knew it...inside, i just can say, "big NO!"
ouh Allah give me a strengthen~
Always be There-maher zain
If you ask me about love
And what i know about it
My answer would be
It’s everything about Allah
The pure love, to our souls
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The one that made us whole and free
The guardian of HIS true believers

So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…


"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."[al-baqarah:186]

Sunday, March 7, 2010

naik atau turun? ditangan kita!

salam ;)

bila roda berputar~ adakah graf ini akan kembali naik atau semakin turun?

Adakah sekadar teori atau praktikal?

Faham menggunakan hati & otak, then baru kita dapat hayati.
Tahu menggunakan Otak, sekadar berfikir & hafal
Beza antara faham & tahu. ibarat bace buku Java & buku "Ketika Cinta Bertasbih"
Penah ke kita menangis bace buku Java sbb teori variable can be a global variable? huhu..melainkan nangeh sbb xphm, esok nak examlakan Y__Y..isk3..sbb kita just menggunakan otak...memakse otak utk berfikir tanpa kehadiran hati..;P
tp bila bace buku "Ketika Cinta Bertasbih 2"...isk3 berderai2 air mate..pergh..one part yg plg xleh tahan..: time annatthoofunnisa' sujud syukur bila Azam pinang dia Y__Y....benda yg xdisangka2 berlakukan?meleleh2..emo sgt bukan? emosi dikaitkan dgn hati & perasaan.. bila dipandukan dgn sumber yg betul akan bertindak balas ke arah kebaikan.(mcm teori chemi pulak ;P) bila kita bersyukur, Allah akan tambah nikmat~ insya Allah..ya Allah, jadikanlah kami dikalangan hamba2mu yg bersyukur..

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)
 
Ketika Cinta di Melbourne ;)

Friday, March 5, 2010

Jalan yg lurus @ bengkok?

mungkin ini jalannya?

jalan yg susah, payah dan panjang...

jalan yg memerlukan peng0rbanan dan semangat yg tinggi

ya Allah, seandainya jalan ini membawaku dekat kpdMu, Kau tetapkanlah aku dijalan ini~

Bimbingi aku ke jalan menuju redhaMu~

Monday, March 1, 2010

Doa : Ya Allah permudahkanlah



اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً


Ya Allah! Tiada yang mudah kecuali apa yang Engkau jadikannya mudah. Engkau yang menjadikan kesedihan itu (lenyap), apabila Engkau hendak jadikannya mudah.
(berdasarkan hadis sahih riwayat Ibnu Hibban.)


jazakillah ustzh Mashitah for the sharing;)

eyt! jgn mengeluh ;P

salam ;)
hari ini hari Isnin...ape eh yg special sgt pada hari nih???
pengajaran hari ini:
1) jgn berangan2 or niat nak ponteng kelas!!
2) sila prepare mentally & physically during class hours
3) buatlah assignment awal2 ~~ 4 lg menanti @_@


kelas dari kol 8 pagi- 5 petang. yeah!! mmg bestkan? ehem2..pd jam 11.30pagi, dilaporkan seorang budak membuat cubaan utk memonteng kelas dgn ALASAN yg xkukuh -______-  ..huhu..mate doh tak tahan dah weyh!~..tp..tup2 jam 12.19petang, mcm kene sambar petir jeh.."may(bukan nama sebenar), bangun!!, rumate ko kate hari nih ms.S bg exercise dlm kelas & kene hantar hari nih jgk"..hua2...ades2... pe lgik melompatlah..baru dah niat nak ponteng..=(.. sampai kelas.................. tepakse buat muke selambe jeh..-____-..ms.S: "Assalamualaikum".aku:"waalaikumussalam".. mkn dalam.
lepas kelas DMKD, tetinggal jam pulak dalam kelas ms.S..hua2..ape kes? isk2
sbbkan lmbat keluar kelas DMKD, kn duduk depan sekali time MS..ape yg dah jd time kelas nih??
aku p0n kononnyer memfokuskan diri mendengar lecture dr RAIRY..best! ye..best..aku suke care RAIRY ajar..tp.......... nape lah tibe2 aku pndg... salah pdgn~~ "ha, you, can you elaborate more on traditional technology?"..aku terus tergamam~ @_@ aiseh..otak tgh blur..kn tanyer pulak~~ first phrase:"owh, technology..erm".. jdkan cite..aku p0n jwp and jawap..n jawap tp aku x tahu ape yg aku jawap..hua2..aiseh~ salah timing lakkan...

 ape lah yg aku bebelkan?..mungkin dah lame aku xmenaip kat blog eh? huhu..
btw..aku sdg mencari hp aku~ dah la silent mode + bateri nak habis..sorry eh kpd sesiape yg call/msg~ terlalu penat..lupe letak mane~ isk3.. aku xmo ulang dah ayat penat tuh~ -____-.. yeah!! penat yg best sebenar nyer ;)

 tadi aku buka quran, terbace satu ayat: "Barang siapa menghendaki keuntungan di akhirat akan Kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barangsiapa menghendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagiannya(keuntungan dunia), tetapi dia tidak akan mendapat bahagian di akhirat" [Asy-Syura:20]

ouh Allah, tetapkanlah dan kuatkanlah kami dijalanMu~
semoga hari esok lebih baik dari hari ini!!
tentang last weekend! next post lah aku cite eh! @_@

continue mendengar infud! daa~~