Thursday, October 24, 2013

Adab utk memandikan si kecil comel

ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR...

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.


1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.


2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

nota bg menjayakan misi berpantang, in shaa allah :)


Monday, October 15, 2012

menulis boleh menghilangkan stress??

Assalamualaikum wbt,

anda rasa menulis boleh menghilangkan stress??
sound seperti sdg stress je? yup..
perempuan. harusnya membebel utk melepaskan stress. bukankah begitu? makanya, bila sudah berumahtangga, si suamilah teman sejati utk mendgr segala bebelan suami.kdg2 xde kaitan ngan die pon, tp die jugak yg akan dibebelkan..hehe (tergelak sendiri)..bak kate suami, "cakap xpikir dulu.."
jgnlah marahkan perempuan, mmg fitrah nya dia bergitu.
hari tuh pegi ceramah mahligai kasih by Pak Utih..superb utk pasgn yg baru kawen 1-10tahun....
dalam ceramah die,
lelaki: berfikir sebelum bercakap
perempuan: bercakap then baru berfikir..
sbb?? secara generalnya perempuan mcm tuh... :) senyum sorang2 lgi..

hurm.. that's why i miss blogging.. sbb dah lame xbebel sorang2
bile bebel2 kat suami makin byk pulak dtgnya dosa..so, sebelum jumpe hubby tercinta itu, haruslah daku menngurangkan bebelan disini :D

lebih elok lagi mengurangkan stress dgn
;) bercakap2 ttg ape yg allah firmankan @ mengaji
;) bercakap2 yg memuji allah @berzikir
;) plg best, berhenti sejenak ape yg kita stresskan dan pergilah dating ngan Allah..pegilah membebel2 dekat Allah sambil rendahkan hatimu.. insyaAllah, hasilnya menakjubkan..tak percaya?? cuba lah! elum cube belum tahu :)


Monday, July 2, 2012

Hati kaca

Allah, tgk dia, sampai hati buat keputusan mcm tuh.. Y_Y 

Thursday, January 12, 2012

senyumlah :)

Salam :)
semoga sentiasa dalam rahmat & kasih syg Allah yg melimpah ruah..
rasa tension? stress? sedih? bermasalah?

read this..insyaAllah by the end of the line you will smile, iA :)


Some things are beyond planning. 
And life doesn't always turn out as planned. 
You don't plan for a broken heart. 
You don't plan for an autistic child. 
You don't plan for spinsterhood. 
You don't plan for a lump in your breast. 

You plan to be young forever. 
You plan to climb the corporate ladder. 
You plan to be rich and powerful. 
You plan to be acclaimed and successful. 
You plan to conquer the universe. 
You plan to fall in love - and be loved forever. 

You don't plan to be sad. 
You don't plan to be hurt. 
You don't plan to be broke. 
You don't plan to be betrayed. 
You don't plan to be alone in this world You plan to be happy. You don't 
plan to be shattered . 

Sometimes if you work hard enough, you can get what you want. But MOST 
times, what you want and what you get are two different things. 

We, mortals, plan. But so does Allah in the heavens. 
Sometimes, it is difficult to understand Allah's plans especially when 
His plans are not in consonance with ours . 

Often, when He sends us crisis, we turn to Him in anger. True, we cannot 
choose what Allah wishes us to carry, but we can carry it with courage 
knowing that He will never abandon us nor send something we cannot cope 
with . 

Sometimes, Allah breaks our spirit to save our soul. 
Sometimes, He breaks our heart to make us whole. 
Sometimes, He allows pain so we can be stronger. 
Sometimes, Allah sends us failure so we can be humble. 
Sometimes, He allows illness so we can take better care of ourselves. 
And sometimes, Allah takes everything away from us so we can learn the 
value of everything He gave us . 

Make plans, but understand that we live by Allah's grace

bersyukurlah..
“Dan (kenangilah) ketika Tuhan kamu mengumumkan : “Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan menambahkan lagi nikmat kepada kamu dan jika kamu kufur maka sesungguhnya azabKu amat pedih.” (surah ibrahim:7)

ya rabbi ampunkan dosa2 kami tatkala kami terlupa..
maha suci Engkau Ya Allah..

p/s: Nuha, terima kasih.moga dgn kehadiranmu menjadikan ummi & abi hamba Allah yg lebih beriman & kecintaan kami terhadapMu ya Allah makin bertambah..

Wednesday, October 12, 2011

dapat membebel dgn senang hati itu satu nikmat :)

Salam..
semoga anda sentiasa dalam rahmat & kasih sayang Allah :)

week 36!
bermulalah setiap minggu kene jumpe nurse @_@.. selalu 2 minggu sekali..tp sekarang dah menjadi kekerapan kp setiap minggu sampai my si kecik comel lahir.. bukan xsuke jumpe nurse2 yg comel & baik2 tuh..malahan dapat dgr jantung baby yg mengembirakan setiap minggu...tp....
semakin lame..semakin lame.. mmg lame sgt kene tunggu giliran.. Y__Y.. cube anda bygkan.. kalo xboleh..tlg lah pejam mata dan bayangkan..dtg seawal 8.30 (appoitment sepatutnyer 9am- fuh..begitu berdedikasi).. tp balik kol 11.30..3 jam @_@..
syoknyer memebebel2..ya..kalo xsuke..tutuplah telinga..bile jumpe nurse rase nak bebel jeh tanyer..nape lame sgt..tp..tgk kesungguhan diorang bekerja..terus xjadikk..adeh.. mereka sgt caring!!! sgt penyabar!!! sgt motherly!! okeyh..saye cube promote klinik kesihatan tronoh :P
minggu nih dikenali sebagai rumah UTP..aiks.. sbb minggu nih..hanyer bersenang-lenang dirumah..dgn perasaan bersalah sambil cube sedaya upaya menyiapkan kerja2 yg terkendala & keje yg menimpa2..
uih.. seriously.. baru beberape minit ..less than 30 minit kot..dah rase otak berat & mata berat..badan berat..kesimpulannya..semua berat.. maka perlulah meletakkan segala2 yg berat ini diatas tilam yg sememangnyer berat Y__Y..ouhh...(kalo bebel lg? ouh tidak..habis pahala2 kamu Y__Y.. tp bile si kecik nih menendang2 dan bergelora dgn happynya di dalam perut..perasaan itu hilang... ;) alhamdulillah)...
sungguh cube memahami perasaan ibu2 yg mengandung + my mom..maa..thank a lot.. :'(
ku cube hilangkan stress husband yg begitu setia mendengar bebelan ini.. (mgkin die xstress.. malah suke agak nyer :p)...

p/s: nurse kate si kecik lmbt lg nak keluar sbb suke sgt duduk dlm perut ummi..leh dekat ngan ummi lame2 yeh..^__^ .. pray the best!!

terfikir perang uhud.. ouh begitu touching.. para sahabat mempertahankan rasulullah ketika islam hampir dikalahkan oleh kaum musyrikin..
-perjuangan ini panjang & perlu byk bersabar kerna syurga itu mahal; tempat bahagia yg hakiki-

ya Allah, berikanlah aku kekuatan..utk terus menjadi hambamu yg ibadullah & khalifah mu yg tidak penah paham erti penat & lelah...
 p/s: IRC dah nak tutup...mcm biasa..lampu dah terkelip2 nih.. gtg!..insyaAllah esok kite dating lagi ye IRC.. [Rabu, 9.40pm]

Tuesday, September 13, 2011

ouh, perihatinnya beliau ;)

Salam,
sedang2 sebok menaip2 proposed method yg masih tidak berkesudahan.. heh! rase2nyer aku baru mengarang dalam 1/2 muke jeh..dah mencari2 aktiviti2 lain.. bile nak fokus? aku perlu siapkan 2 pages tahu! T__T.. eh, siap boleh menulis blog yeh kamu.. ting2.. masuk inbox kat gmail..email from ehem2.... terkejut aku..Antenatal class!!! kelas yg aku mmg nak attend sejak dahulu kala..cewah..ramai yg menasihatkan aku join kelas nih, supaya berkeyakinan sikit nak berjihad melahirkan si kecik nih.. tp.. sob2..meleleh2 air mate.. kelas terdekat pada 17 sept a.k.a sabtu nih..tp.. dlm bahase Mandarin....... aku?? boleh paham ke? Y__Y.. lepas tuh pulak 19 november.. si kecik mungkin dah tergolek2 atas katilku& mungkin sudah pandai sengih2..
ya Allah permudahkanlah..~
                                        
p/s: Alhamdulillah, wa syukur lillah..ouh, encik husband begitu prihatin terhadap is3 beliau skrg(bkn shj skrg, dari dulu lg sejak sah jd is3 gituh :p) ..weeehee.. memahami kerisauan si is3 & berusaha menjd abi yg bertanggungjawab gituh... umi nyer? terkelip2 mata.. am i ready?

next weeek schedule:
monday! 4.40pm @ room 6 undercroft : 1st Conferece 
WednesDay! 3.00pm @ ...... : 2nd sympo presentation ..opss
pagi tuh medical check up &... scan baby!! yehoo..
moga Allah beri kekuatan & ketenangan.. purf2.. ^__^


...smlm rase dah xde daya nak pi ziarah kak una & hntr bubur itam kat mira.. encik husband ckp.."doalah, mintak kekuatan kat Allah".. then, berbisik dalam hati.. minta Allah beri kekuatan..& subhanallah.. sgt energitic gituh..alhamdulillah.. :) + disbbkan dah lame pencen drive.. baru aku sedar..perut ku dah makin besar..sbb rapat ngan steeering..isk2.. +_+

ehem2.. gtg, need to finish proposed method by today tau!
dah ngaji quran hai nih? ;)

Monday, September 12, 2011

sudah bersedia?

Salam,

minggu nih boleh kate dah 32 weeks.. ikot nurse dah 8 bulan..ikot aku baru akhir 7 bulan :P (xmo terima hakikat yg due nak dekat..).. i'm not counting the days..why?? sbb rase mase gerak cepat.. isk3 Y_Y..pagi td check kat blog nh, terkejut...huh?? lg 56 hari jeh.. ya Allah.. pejam celik jeh tuh.. am i ready? absolutely no.. :P semalam, my sister kat kisas: kak azizan yg kawen one week early than me selamat melahirkan seorang mujahid comel jam 6.40 pm seberat 2.7.. comel giler okeyh, mcm anak cina pon ade.. ouch.. xsilap due date kak tuh 23 sept tp lahir 12 sept..cepat almost weeks la kan.. w_w.. insyaAllah my due date 8 november ^__^ cantek pulak ic anak aku nanti 110811-08-... :P so, si kecik comel, if nak ic cantek, silelah lahir 8 nov.. haih, ape punye mak nih, sepatutnyer mendoakan kesejahteraan anak... tolak tmbh dalam 29 october.. grph.. 2 weeks after my graduation day..huhu~
(baby, umi tgh bercerita pasal baby nih, gerakla..)..
every day kene make sure si kecik comel nih bergerak at least 10 kali dalam mase 12 jam..bile die xgerak tuh yg risau2.. tido keh lame sgt ke.. ade problem ape2 keh.. ya Allah, berikanlah nikmat kesihatan kpd kami..ameen...
okeyhla, xdapat nak tulis panjang2 mcm dulu.. next week ade conference.. & submit sympo.. need to prepare :) gtg..

"bile Allah kata ya, maka tiada lg yg mampu & berkuasa menyatakan tidak"
He knows, you can do it, that's why He test you... no regret!~