Friday, November 26, 2010

gaji terakhir as pekerja penyelak buku in degree

salam

>_<
haiya
haiya
haiya
haiya 
haiya 
haiya.haiya.haiya
hhhhhhhaaaaaaaaiiiiiiiiiiyyyyaaaaaaaa~~
(nape la aku suke lak gune word nih.. xnmpak sgt mengeluhkan..hihu~ :P)
aku xdalah jeles tgk diorang dah habis paper
aku xdalah xgembira tgk diorang bersuka ria
aku xdalah rasa iri hati tgk diorang dah start plan gi jalan2
aku xdalah rasa demotivated nak study
(saja +ve kan diri)
Y_Y
Alhamdulillah..
sempena dengan penerimaan gaji terakhir pd 25/11/2010 dari Petronas as a degree student, 
saye ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Petronas atas tajaan, pinjaman boleh ubah
selama 4 1/2 tahun..
(bestnye kalo tukar terus jadi tajaan kan? :D) 
baru rase dak lame rupenyer d0k kat uTP nih ye..
pasnih nak dapat gaji dari mana pulak nih..
jejom study kat IRC
(place yg nmpk orang semua ngah study)
^___^

xpa, insyaAllah one day nanti aku grad la.. 
sabar.sabar.sabar
tenang.tenang.tenang
love, 
.masa itu milik Allah.

p/s : cari benda lain, terjumpe pulak yg nih.. kebahagiaan good tips utk semua, insyaAllah ^^

Monday, November 22, 2010

hilang stress ke tambah stress nh?

salam..
stress kian bertambah..
sbb..
2007 -1 kali terlepas... kira xpa..
2008 -2 kali terlepas.... erm.. kira xpelah jgk
2009 -3 kali terlepas.. nak kira ape pulak eh?
2010 - 4 kali terlepas... dah mula berkira2 nh...
tiap2 tahun melepas..cane nih..Y__Y..
4 tahun terseksa jiwa raga jantung & hati..
2010-12-10.. sekali lg! berita yg sggggggt2 meng'happy'kan
saaat yg dinantikan..tp 
bile usha balik tarikh tuh..
aku xtau dapat green light x pegi.. Y__Y
kalo terlepas lg??? >_<
pesanan ringkas dari celcom: "sile cube lg tahun hadapan.." -__-"

ouh Allah, aku tahu tempat tuh xkan lari ke mana2 akan masih disitu dengan izinmu.. sampaikanlah aku ke sana..(cewah..kalo aku doa gi umrah xpe gakkan.hehehe)

p/s: nak lihat ciptaan Allah yg sungguh indah di waktu pagi ^___^

Sunday, November 21, 2010

mixed feeling..

salam >.<


Wahai manusia, sungguh, Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa & bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa. Sungguh. Allah Maha Mengetahui, Maha teliti (Al-Hujurat:13)

thnx baba..moga Allah kurniakan kebaikan yg byk kepada baba & mama..

p/s:don't judge book by its cover..it's what's inside that counts..*sigh!
people might change..kan? & sebaik2 perubahan adalah, perubahan yg mencari keredhaan Allah..  

Wahai pemegang hati-hati manusia (Allah), tetapkanlah hati kami dalam Ad-DeenMu dan ketaatan kepadaMu...

Wednesday, November 10, 2010

Allah tahu kamu sebok...

salam :)
dalam celah2 kesebokan ber'fyping' & 'studying' & 'mengantuking'.. aku bukak pose blogging sat -__-"
Alhamdulillah, semalam Allah pertemukan aku dengan mereka. Sambil duduk dan mendengar.. Allah berbicara dalam surah Al-Muzammil ayat 20:

Sesungguhnya Tuhanmu mengetahui bahwasanya kamu berdiri (sembahyang) kurang dari dua pertiga malam, atau seperdua malam atau sepertiganya dan (demikian pula) segolongan dari orang-orang yang bersama kamu. Dan Allah menetapkan ukuran malam dan siang. Allah mengetahui bahwa kamu sekali-kali tidak dapat menentukan batas-batas waktu-waktu itu, maka Dia memberi keringanan kepadamu, karena itu bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al Qur’an. Dia mengetahui bahwa akan ada di antara kamu orang-orang yang sakit dan orang-orang yang berjalan di muka bumi mencari sebagian karunia Allah; dan orang-orang yang lain lagi yang berperang di jalan Allah, maka bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al Qur’an dan dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat dan berikanlah pinjaman kepada Allah pinjaman yang baik. Dan kebaikan apa saja yang kamu perbuat untuk dirimu niscaya kamu memperoleh (balasan) nya di sisi Allah sebagai balasan yang paling baik dan yang paling besar pahalanya. Dan mohonlah ampunan kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Meskipun Dia mengetahui kesibukan kita, namun Dia tetap memerintahkan kepada kita untuk:
1. Membaca Al Qur’an (diulang dua kali); bacalah apa yg mudah bgmu dari Al-Quran~
2. Mendirikan shalat.
3. Membayar zakat, dan
4. Memberikan pinjaman yang baik kepada Allah swt (sedekah dan semacamnya).
5. Banyak-banyak beristighfar.
utk ayat diatas leh bace selanjutnya kat sini :)

Alhamdulillah, hari ini, Allah masih berikan 'hadiah hari' kepada kita semua utk terus beribadah & memperbaiki diri.. sudahkah kita bersyukur & berterima kasih pada Dia yg meng'hadiah'kan hari baru kepda kite?.. kalo belum..pegilah..sujud syukurlah kepada Dia.. honestly, ayat 73:20 nih byk mengingatkan aku kembali.., kita bukan lakukan ibadah bile sempat je.. tp sempat xsempat..kn gak buat.. not an option.. nice & sweetnyer Allah nih, Dia bg tips pada kita..walaupon sebusy mane kita, kite mesti jgk beribadah kpd Dia.. sbb disitulah sebenarnya sumber kekuatan, insyaAllah :)

يا مقلب القلوب , ثبت قلوبنا على دينك وطاعتك
'Wahai pemegang hati-hati manusia (Allah), tetapkanlah hati kami dalam Ad-DeenMu dan ketaatan kepadaMu
credit to nolie :P

Thursday, November 4, 2010

bebelan lg! usaha itu perlu~ :)

salam..
alhamdulillah ala kulihal,
byknyer berita gembira minggu nih~ :) :) :)
start dari presentation IPM---> pengumuman 2/11, along dah ade usrah :) & member dapat keje ngan Pet!
Alhamdulillah, moga Allah kurniakan pahala atas kesabaran mereka menghadapi ujian itu..amin~

encik/cik rajin..dtg la~~
sempena itu, aku nak istiharkan..subject IPM adalah subject killer aku semester nih -___-"
Investment & Portfolio Management.. killer teramat..pergh~ need to focus more..sbb coursework aku.... angkanyer sgt "cantek" hua3..
next killer Final Year Project (eh, nih yg first sepatutnye la..huhu~)..
ape2 p0n..usaha dulu~ dah usaha, kalo 'terbunuh' jugak , jd syahidah..hehe
nih last..nak result cantek..huhu~..-__-"


aku teringat usrah ngan kak mum (curik join usrah diorang :P)..
kisah Marian dan kelahiran Nabi Isa As..-->
selepas kelahiran nabi ISA, Maryam berasa amat lapar dan dahaga. Beliau tidak menemui apa-apa yang boleh dimakan atau diminum. Keadaan padang pasir itu kontang dan tandus. Tiba-tiba Maryam terdengar satu suara:
“Wahai Maryam, janganlah engkau bersedih. Minumlah air yang mengalir dari bawah tapak kakimu. Goyangkan pokok kurma di belakangmu dan makanlah buahnya.
aku nak fokuskan part kene goyangkan pokok kurma tuh..ikot logik, kak mum ckp nih tau.. as orang yg dh berpengalaman melahirkan anak..mmg xkan larat la nak goyangkan pokok kurma cam gitu weyh~ xcukup kudrat.. tp Allah nak tgk usaha Maryam.. jd Allah minta Maryam goyangkan pokok tuh & Allah takdirkan buah2 kurma p0n jatuh.. lalu Maryam makan...
ehem2..nih boleh jgk jd tips kepada yg bakal menjadi ibu2 ye :P
Allah nak tgk usaha hamba2 nye..bukan result..
& insyaAllah, Allah berikan pahala atas usaha2 itu, 
kadang2 kite terlupa.. bile kita dah usaha sungguh2 turn out, result die, xseperti mane yg kite jangke..then, mula la kite rase xadil..kepda siapa yg kite rase tidak puas hati itu? bukankah kpd Allah? Dia yg Maha Adil..(astarfirullah, mohon jauh sgt..).. lantas, sbb itulah Allah minta kita bertawakal kepda die setelah berusaha bersungguh2..
moral of the story ^__^: usaha sebaek habis & bertawakallah kpd Allah, mohon agar, ape2 sahaja keputusannya, akan menjadikan kita hamba yg lebih bersyukur, lebih dekat nganNYa & adalah yg terbaek bg kita :)

muhasabbah b4 nak amik peperiksaan akhir tahun & buat pesembahan projek!~
bismillahi tawakal tu alAllah~~
pasnih kene puase FB & bloging ye~
sahaja aku berpuase FB & blogging kerna Allah taala..
ades..bile nak bukak posenyer..-___-"

p/s: canne nih? mampukah aku lalui hujung tahun nih..ilmunya, bagaikan langit ngan bumi  -__-"..

love,
may
Remember this :
"When Allah brings you to it, He will bring you through it"..

*insyaAllah, semoga 18/12/2010 ini adalah yg terbaek & jalan yg plg Allah redha..amin~

Wednesday, November 3, 2010

satu cinta -star5!

salam :)
tQ samel for the song! tersentuh sampai ke lubang hati & jantung~ :P

Monday, November 1, 2010

Final Year Final Semester Exam Timetable ^__^

salam :)
minggu nih adalah minggu terakhir utk semester nh,
so excited!! kene fokus & bersungguh2 time lecture..hehhe 
nak kn tanye soalan setiap mase ke? :P
hari nih(isnin) punya lah bantai kelas 9am - 7 pm! pergh~ full tank habis...



my last final exam timetable schedule(1st draf)-->

 semoga Allah permudahkan segala urusan,
Allah keeps you going!, insyaAllah
;)