Tuesday, May 24, 2011

dunia sama, wajah lain..cewah!

salam..
yup, blog ini sememangnya sudah bersawang2..seperti juga rumah usang..
aku rindu menulis blog..menceritakan sebuah kisah hari ini..
kadang2 aku gembira, gembira dah punya org tersayang, gembira ade yg menyayangi, menyayangi & disayangi dengan cara yg halal, dgn cara yg Allah redha.. bersyukur kerna Allah kurniakan kpdku seorg teman baru..
kini akan bertambah teman yg baru lg! & lg! owh!
tp, di saat itu, kdg2 aku sedih jgk, rindukan teman2 yg lain... teman sebujang katakan~ owh!
di saat menantikan se'teman' @ si kecik comel ini, barulah aku dapat merasakan keperitan & kesusahan seorg ibu (cewah, aku belum lg kot sampai stage lg teruk dari ibu aku sendiri..heh~)..
Pengalaman baru :-
1)emosi sgt2 lah perlu pandai dikawal (skrg barulah merasa), kalau kamu xsuke, kamu diam jeh lebih bagus sambil buat kerja yg kamu suka ^_6
2)makanan perlulah sgt2 on time & dijage (skrg baru lah merasa)
3)jika kamu rase ade org bermasalah dgn kamu, anggaplah die yg bermasalah (hye, pandai pulak kamu yeh~)bg mengelakkan emosi menjadi tidak stabil & akibatnya sgtlah teruk Y__Y
4)dilarang buat kerja last minute, badan & otak kamu tidak sekuat & setahan dulu.. bila mual itu dtg, say bye2 jelah kat paper tuh >_< (owh! baru aku tahu why kene kuat belajar sambil ade si kecik)
5) kata2 kamu perlu dijage, takot pulak si kecik tuh ikot perangai yg xbest, owh! kdg2 stress sbb xleh bermalas-malasan.. owh!
but, bile2 PK2 balik, bende nih semua akan settle bile betul2 ikot the way of life yg Islam anjurkan kan?
start the day with a right niat :) niat kerna Allah.. hikshiks2
bila melakukan sesuatu kerja mesti, mesti, mestilah ikhlas kerna Allah..Y__Y 
Pk2kan, kalau buat semua bende kerna Allah, mesti nak bersungguh2kan..xleh tipu2 Allah sbb Allah maha mengetahui.. & kalau yg dibuat xmenjadi, kita tahu Allah tgk usaha kita..
bile buat lg kerna Allah, even berkawan.. then, bile kawan tuh xsuke kat kite, kite leh mohon pada Allah utk tumpahkan rasa kasih & sayang tuhkan? sbb hati ini milik Allah..& Dia jeh yg leh ubah hati semua org :)
pastuh bile ikhlas, setan pon xdapat nak ganggu kita..hehehe xcaya? Allah dah statekan dlm Al-quran:-
Iblis berkata: “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat,
(maka) demi sesungguhnya aku akan memperindahkan (segala jenis kemungkaran)
kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini
dan aku akan menyesatkan mereka semuanya.
Kecuali hamba-hamba-Mu di antara mereka yang ikhlas.”
[al-Hijr 15:36-40]